Altijd op zoek naar donoren: de Nederlandse Hersenbank

Het NHB team

In 1985 werd de Nederlandse Hersenbank (NHB) opgericht. Deze biobank verzamelt de hersenen van overleden personen, met als doel onderzoek te doen naar de oorzaken van hersenziekten. Daar zijn veel donoren voor nodig, en dus is de NHB altijd op zoek.
Inge Huitinga is directeur van de NHB. Zij vertelt: “Ons brein is ongelofelijk ingewikkeld. We beginnen eigenlijk nog maar net te begrijpen hoe ingewikkeld. Daarom is er veel onderzoek nodig, om te achterhalen hoe bepaalde ziekten in elkaar zitten. Voor dat onderzoek is veel hersenweefsel nodig. Wij verzamelen dit hersenweefsel enkele uren na overlijden, en stellen het beschikbaar aan wetenschappers over de hele wereld.”
Naar wat voor ziekten vindt onderzoek plaats? “Dat kunnen psychiatrische ziekten zijn, zoals schizofrenie, depressie of PTSS, maar ook wat we noemen neurologische ziekten, zoals MS.”
En hoe verkrijgt de NHB het hersenweefsel? “Mensen kunnen zich bij leven bij ons aanmelden als toekomstig hersendonor. Op dit moment staan er ongeveer 3500 personen als toekomstig hersendonor bij ons ingeschreven, zijn er ruim 3900 hersenobducties uitgevoerd en hebben we al meer dan 125.000 stukjes hersenweefsel voor onderzoek beschikbaar gesteld. Dat heeft geleid tot meer dan 1700 wetenschappelijke publicaties wereldwijd. Dat zijn mooie aantallen.”
Maar meer is altijd beter? “We hebben van lang niet alle ziekten voldoende hersenweefsel om betrouwbaar onderzoek mogelijk te maken. En we hebben ook veel hersenweefsel van gezonde mensen nodig, die dienen als controle voor de onderzoekers: als ze verschillen vinden tussen de hersenen van zieke en gezonde mensen, is dat voor hen een belangrijke aanwijzing.”
Hoe word je donor? “Op onze website, www.hersenbank.nl, staat uitgelegd hoe je donor kunt worden. Daar staat ook veel informatie over het werk dat de NHB doet, en waarom dat belangrijk is.”