Arrow Left Ook meedoen?

Lichaamsmateriaal doneren voor onderzoek

Hoe word je donor van een biobank? Een deel van de biobanken in Nederland biedt de mogelijkheid om je als vrijwilliger aan te melden. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Hersenbank. Heb je interesse in deelname? Dan kun je het beste de website van de biobank van je keuze bezoeken om te zien of en hoe je je kunt aanmelden.

Populatieonderzoek

Het kan goed zijn dat aanmelden niet (meer) mogelijk is omdat het betreffende populatieonderzoek een specifieke groep mensen over een langere tijd volgt. Ook kan het zijn dat strenge selectiecriteria een rol spelen bij een biobank.

 

Ik doe sinds 2009 mee aan Lifelines, ik heb mezelf aangemeld. Ik vind het heel interessant dat er onderzoek wordt gedaan naar waarom de ene persoon wel gezond oud wordt en de ander niet.

Josine van 't Klooster, deelnemer aan Lifelines populatiebiobank

Donor worden van een klinische biobank gerelateerd aan een aandoening

Een ander deel van de biobanken verzamelt alleen de materialen van patiënten met een bepaalde aandoening. In het ziekenhuis waar je (specialistische) behandeling plaatsvindt, kun je meer informatie vinden over deelname aan biobankonderzoek. Bespreek dit met je arts. Voor een aantal aandoeningen geldt dat artsen en onderzoekers al veel samenwerken en dat patiënten benaderd worden om deel te nemen aan een biobank.

De VSOP, de koepelorganisatie in Nederland voor zeldzame en genetische aandoeningen, heeft met een klein deel van de expertisecentra voor zeldzame ziekten afspraken gemaakt. Patiënten met een zeldzame aandoening kunnen met een expertisecentrum contact opnemen als zij willen doneren aan een biobank. Kijk daarom eerst op de website van OrphaNET om te zien welke expertisecentra er geregistreerd zijn relevant voor je aandoening. Neem vervolgens contact met ze op met de vraag of je lichaamsmateriaal zou kunnen doneren aan hun biobank.

Het is natuurlijk ook altijd mogelijk contact op te nemen met een patiëntenorganisatie als je meer informatie wilt over het doneren aan een biobank.

Waar doneer je nou lichaamsmateriaal zodat er wereldwijd gebruik van gemaakt kan worden?

Aaike van Oord, vader van een kind met een heel zeldzame aandoening

Donor worden van de klinische biobank van een ziekenhuis

Er zijn ook ziekenhuizen (vooral umc's) die lichaamsmateriaal van grote aantallen patiënten verzamelen in een grote klinische biobank. Daar wordt je meestal tijdens de inschrijving al over ingelicht. In het ziekenhuis waar je (specialistische) behandeling plaatsvindt, kun je meer informatie vinden over deelname aan zo'n klinische biobank. Bespreek dit eventueel met je arts.

Er is helaas geen eenvoudig overzicht te bieden van klinische biobanken waar je je kunt aanmelden. Als al het bovenstaande je nog niet verder geholpen heeft, kun je ook nog een eenvoudige zoekopdracht in een zoekmachine proberen om in zien of het links naar relevante biobanken oplevert.

Donor worden van een biobank voor een trial

Als je lichaamsmateriaal wilt doneren in het kader van een trial, moet je deelnemen aan een trial. Soms zijn er strenge selectiecriteria voor een onderzoek of trial. Ook kan het zijn dat alleen patiënten of juist gezonde mensen gezocht worden.

Er zijn enkele sites waarop overzichten staan van medisch-wetenschappelijk onderzoeken waar je aan kunt deelnemen.

Centre for Human Drug Research (CHDR): https://proefpersoon.nl/actuele-chdr-onderzoeken
Medians: https://www.medians.com/nl/onderzoeken/
Pra Health Sciences https://www.geneesmiddelenonderzoek.nl/meedoen/onderzoeken
Verder zoeken: https://www.google.com/search?q=deelname+aan+medisch+onderzoek

Het is goed te beseffen dat niet voor elk klinisch onderzoek of trial lichaamsmateriaal verzameld wordt in een biobank.

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…