Veelgestelde vragen

Biobanken.nl beantwoordt vragen van patiënten en het publiek. Als informatie op de website niet voldoende is, kunt u een vraag stellen. De redactie van Biobanken.nl zal samen met juridische experts of ethici een antwoord formuleren. Ook deze vragen en antwoorden delen we op deze site zodat iedereen de antwoorden kan lezen.

1. Over biobanken

Vragen over hoe biobanken werken, welke doelen ze hebben en welke soorten er zijn.

Bekijk ze allemaal
 

2. Over medische gegevens

Vragen over wat medische gegevens zijn, welk doel ze hebben en welke soorten er zijn.

Bekijk ze allemaal

 

3. Over biobankonderzoek en medisch-wetenschappelijk onderzoek

Vragen over hoe biobankonderzoek en medisch-wetenschappelijk onderzoek werk, aan welke wetten en regels ze zich moeten houden en wat patiënten horen te weten over onderzoek waarbij hun gegevens en lichaamsmateriaal gebruik wordt.

Bekijk ze allemaal
 

3. Over (automatisch) meedoen en doneren aan een biobank

Vragen hoe je mee kunt doen aan biobankonderzoek, en hoe het komt dat voor sommig onderzoek de gegevens en lichaamsmaterialen van alle patiënten in een ziekenhuis gebruikt worden.

Bekijk ze allemaal
 

4. Over regels, wetten en privacy rondom biobankonderzoek

Vragen over de bescherming van privacy van deelnemers, de juridische grenzen van onderzoekers en bezwaar- en toestemmingsprocedures.

Bekijk ze allemaal

Stel je vraag

Heeft deze website je vraag niet kunnen beantwoorden, dan kun je de vraag door ons laten beantwoorden.

Stel een vraag

________________________

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…