Arrow Left Ook meedoen?

Veelgestelde vragen over deelnemen aan biobankonderzoek

Biobanken.nl biedt ook antwoorden op vragen van patiënten en het publiek. Als bezoekers van de website niet voldoende geholpen zijn kunnen zij een vraag achterlaten waarop de redactie van Biobanken.nl, samen met specialisten zoals juristen of onderzoekers van ethiek, een antwoord zal formuleren. Deze vragen en antwoorden delen we ook op de site zodat andere bezoekers het ook kunnen lezen.

 • Chevron Down

  Worden patiëntgegevens ook gebruikt voor onderzoek naar het Coronavirus?

  Ben je in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met het Coronavirus? Dan is de kans heel groot dat je gegevens, beeldmateriaal en eventueel ook biologisch materiaal zoals bloed, gebruikt worden voor onderzoek.

  Lees verder

 • Chevron Down

  Kan ik me alsnog aanmelden voor Lifelines?

  Helaas kan Lifelines geen nieuwe deelnemers meer ontvangen. Lifelines is sinds november 2013 een gesloten cohort, dat betekent dat de groep van 167.000 Lifelines deelnemers de vaste groep is waar geen nieuwe deelnemers (ook geen kinderen van deelnemende ouders) meer aan worden toegevoegd.

  Laatste controle: 27 januari 2020

 • Chevron Down

  Waarom wordt mijn lichaamsmateriaal vaak bewaard?

  Bloed, weefsel of urine wordt gebruikt om vast te stellen wat je precies hebt. Het materiaal dat overblijft, bewaren ziekenhuizen vaak. Stel dat je met nieuwe klachten bij je arts terugkomt, dan kan met behulp van dat lichaamsmateriaal je klachten onderzocht en vergeleken worden.

  Daarnaast geeft het onderzoekers de mogelijkheid, onder voorwaarden, onderzoek te doen naar aandoeningen om daar bijvoorbeeld medicatie voor te ontwikkelen.

  Laatste controle: 27 januari 2020

 • Chevron Down

  Welke trainingen bestaan er om patiënten meer te leren over medisch-wetenschappelijk onderzoek?

  Als je deelneemt aan medisch-wetenschappelijk onderzoek dan hoef je daarvoor niets te leren of te kunnen.

  Maar patiënten worden ook steeds vaker betrokken als adviseur of partner bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Afhankelijk van de rol van de patiënt kan het zinvol zijn patiënten daartoe op te leiden. Het opleiden kan diverse voordelen hebben, zoals het vergroten van kennis, expertise en slagkracht van de patiënt, en daarmee het vergroten van de impact van de betrokkenheid van de patiënt.

  Grote patiëntenorganisaties zijn soms in de gelegenheid hun eigen patiënten op te leiden. Er zijn echter ook externe (internationale) trainingen, zoals de trainingen van EUPATI en Eurordis. Verder zijn er in Nederland mogelijkheden voor patiënten meer kennis op te doen via de PGO Support Academie.

  Laatste controle: 27 januari 2020

Stel je vraag

Heeft deze website je vraag niet kunnen beantwoorden, dan kun je de vraag door ons laten beantwoorden.

Stel een vraag

________________________

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…