Arrow Left Biomedisch onderzoek

Vernieuwing in onderzoek?

De wereld van biobanken en medisch-wetenschappelijk onderzoek is continue in beweging. Hoe gaan we dan om met veranderingen van ethische grenzen, technologieën en wetgeving? In Nederland worden alle aspecten van biobankonderzoek op een georganiseerde manier besproken en worden er zo veel mogelijk samen goede afspraken gemaakt.

Ethische, juridische en maatschappelijke thema's

Ethische, juridische en maatschappelijke thema’s van biobanken, nieuwe onderzoekstechnieken en (inter)nationale wetgeving worden door de ELSI Servicedesk onderzocht, bespreekbaar gemaakt en van advies voorzien. ELSI staat voor Ethical (ethische), Legal (juridische), Societal (maatschappelijke) Issues (kwesties).

Er zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen die werken aan vernieuwende vormen van toestemming vragen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. De Federatie van Medisch-wetenschappelijke Verenigingen (Federa) werkt aan een vernieuwing van de Code Goed Gedrag en Goed Gebruik.

Nieuwe onderzoekstechnieken voor biobankonderzoek

Belangrijke wetenschappelijke doorbraken worden onder andere mogelijk gemaakt door technieken die sterk in ontwikkeling zijn, zoals bijvoorbeeld Whole Genome Sequencing (WGS) en het werken met verder ontwikkelde levende cellen (cellijnen) in het laboratorium.

De technologische mogelijkheden maken het tegenwoordig mogelijk binnen 2 dagen het gehele DNA van een patiënt uit te lezen met behulp van WGS.

Verder gebruiken artsen en onderzoeker steeds vaker levende cellen van bijvoorbeeld de darm van een patiënt met een ziekte in de darm. Zo’n gekweekt minidarmpje noemen we een organoïde. Door vervolgens kleine stukjes darm in het laboratorium aan medicijnen bloot te stellen, kan bepaald worden welk medicijn effectief is voor bepaalde groepen patiënten. De patiënten hoeven vervolgens niet meer één voor één die medicijnen te proberen om te zien welke voor hem/haar zal werken.

De DNA-gegevens en gekweekte lichaamsmaterialen worden bewaard en gecombineerd in medisch-wetenschappelijk onderzoek met steeds grotere aantallen. Medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt steeds vaker ‘big data’ onderzoek, gedaan met hele grote gegevensbestande en ondersteund met zelflerende automatische computerprogramma’s (Artificial Intelligence, AI)

En, niet onbelangrijk, dit soort wetenschappelijk onderzoek stelt artsen uiteindelijk steeds meer in staat persoonlijk ontwikkelde medicatie aan patiënten voor te schrijven.

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…