Arrow Left Biomedisch onderzoek

Waarom biomedisch onderzoek?

Onderzoekers zijn altijd op zoek naar aanwijzingen waarvan we samen iets kunnen leren. Aanwijzingen vinden ze op verschillende manieren, onder andere door patiënten met elkaar te vergelijken.

Een voorbeeld: meneer Jansen eet vier keer per week patat en sport nooit. Meneer De Groot eet gezond, rookt niet en sport drie keer per week. Dat kan al verklaren waarom meneer Jansen hartkwalen heeft, en meneer De Groot niet. Maar daarmee ben je er nog niet. Want wat nu als de zus van meneer Jansen wél heel gezond eet en leeft, maar toch ook een hartkwaal heeft? Dan moet je naar aanwijzingen gaan zoeken in het lichaam van meneer Jansen en zijn zus, om te ontdekken of de hartkwaal misschien erfelijk is. Omdat er lichaamsmateriaal van meneer Jansen en zijn zus verzameld zijn in een biobank, is het handig dat onderzoekers naar zo’n biobank kunnen gaan.

Hoe meer we weten over een ziekte, hoe groter de kans dat we een manier vinden om te voorkomen dat mensen die ziekte krijgen. Of, als mensen toch ziek worden, dat we ze beter kunnen behandelen en genezen. Gelukkig komen we steeds meer te weten over ziekten en gezondheid. Dat hebben we te danken aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Er komt heel wat kijken bij dat onderzoek: geavanceerde technologie, computers en vooral onderzoeksmaterialen. Bloed, weefsel, DNA, enzovoort. En die onderzoeksmaterialen komen van biobanken.

 

Als mijn zoon nu darmkanker zou krijgen, dan zal hij veel beter behandeld worden dan ik tien jaar geleden. Dat verschil is grotendeels toe te schrijven aan onderzoek aan de gegevens en lichaamsmateriaal van steeds grotere groepen patiënten.

Huig Schipper, voormalig patiënt van het Antoni van Leeuwenhoek

 

Wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld erfelijke vormen van borstkanker heeft heel veel menselijk materiaal nodig. Van patiënten, maar ook van gezonde mensen. Onderzoekers kunnen die twee soorten materiaal dan met elkaar vergelijken. Hoe meer materiaal je hebt, hoe beter je kunt zien of de verschillen die je ontdekt toevallig zijn of niet.

Nog mooier wordt het als je materialen van verschillende biobanken kunt gebruiken, gecombineerd met grote hoeveelheden (gecodeerde) gegevens uit de patiëntendossiers of andere registers, zoals: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA)  of gegevens uit andere biobanken. Als je op deze manier dingen koppelt krijgen onderzoekers niet meer individuen in hun onderzoek, maar vooral meer gegevens per deelnemer. Dankzij de voortschrijdende (computer)techniek en betere samenwerking tussen biobanken en ziekenhuizen wordt het onderzoek dan ook steeds betrouwbaarder en sneller.

 

Een betere kwaliteit van leven voor mijn chronisch zieke zoon

Henk-Willem Laan, vader van Joas en mede-oprichter Marshall-Smith Research Foundation

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…