Arrow Left Biobanken

Waarom zijn biobanken belangrijk?

Biobanken zijn onmisbaar voor onderzoek naar de oorzaken van ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en aandoeningen die een erfelijke oorzaak hebben. Biobanken leveren namelijk de biologische materialen waarin onderzoekers antwoorden kunnen vinden op hun vragen.

Er zijn in Nederland honderden biobanken. In die biobanken zit allerlei materiaal dat interessant kan zijn voor onderzoek. Het precieze aantal biobanken verandert elke maand. Een optelsom gemaakt in 2015 toonde dat er in Nederland alleen al voor klinisch onderzoek ruim 1,4 miljoen monsters (dat zijn stukjes weefsel, bloed etc.) in verschillende biobanken opgeslagen liggen. Daarnaast worden er op alle pathologieafdelingen van ziekenhuizen nog eens tientallen miljoenen stukjes lichaamsmateriaal bewaard die zijn gebruikt voor een diagnose van een patiënt of afgenomen zijn tijdens de behandeling, bijvoorbeeld een operatie.

In de afgelopen jaren boeken wetenschappers steeds meer vooruitgang bij het ontdekken wat er nu precies voor zorgt dat iemand ziek wordt, of juist niet. Dat komt doordat de technieken die ze kunnen toepassen steeds verfijnder worden, doordat de computers waarmee ze werken steeds slimmer en krachtiger zijn, én: doordat er steeds meer biobankdonoren komen. Meer monsters betekent beter en betrouwbaarder onderzoek.

 

We hebben al meer dan 125.000 stukjes hersenweefsel voor onderzoek beschikbaar gesteld. Dat heeft geleid tot meer dan 1.700 wetenschappelijke publicaties wereldwijd. Dat zijn mooie aantallen.

Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenstichting

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…