Arrow Left Biobanken

Wat is een biobank

Het woord bank in biobank betekent simpelweg dat het gaat om een verzameling. Het woord bio betekent dat het gaat om een verzameling van stukjes biologisch materiaal: stukjes van een orgaan, of een buisje bloed. Soms bijv. ook teennagels of urine.
Die stukjes en buisjes noemen we ‘monsters’. Dat betekent ‘proefstukje van een groter geheel’. Als je bijvoorbeeld nieuw behang wilt uitzoeken in de winkel, hangen daar meestal ook kleine stukjes waarop je kunt zien hoe de hele rol eruit ziet. Die stukjes heten ook monsters.

Monsters van lichaamsmateriaal kunnen in vriezers bewaard worden. Er zijn verschillende vriezers voor verschillende materialen. Zo moeten witte bloedlichaampjes bijvoorbeeld zo koud mogelijk worden bewaard, op -80 graden C. Veel ander weefsel kan bij -20 worden bewaard.

Heel veel lichaamsmateriaal is ook opgeslagen in paraffineblokjes. Paraffine is een stof waarin je heel goed dingen kunt verpakken en bewaren zonder dat het veel verandert. Het randje rondom kaas is bijvoorbeeld gemaakt van paraffine. Stukjes weefsel die in paraffine liggen opgeslagen, kunnen heel lang bewaard worden.

Er zijn in Nederland honderden biobanken; sommige bevatten tientallen monsters en andere miljoenen. Een optelsom gemaakt in 2015 toonde dat er in Nederland alleen al voor klinisch onderzoek, zoals trials, ruim 1,4 miljoen monsters in verschillende biobanken opgeslagen liggen. Daarnaast worden er in ziekenhuizen nog eens tientallen miljoenen stukjes lichaamsmateriaal bewaard die zijn gebruikt voor de diagnose van een patiënt of afgenomen zijn tijdens bijvoorbeeld een operatie.

 

Biobanken zijn van groot belang voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hoe meer gegevens en biomaterialen van patiënten je hebt, hoe beter je onderzoek kunt doen en hoe betrouwbaarder de resultaten zullen zijn.

Prof. Hein Verspaget, hoogleraar Biobanking en coördinator Parelsnoer- en CuraRata-biobanken, LUMC

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…