Arrow Left Ook meedoen?

Meedoen, of gaat dat vanzelf?

Wat voor bijdragen doen patiënten aan medisch-wetenschappelijk onderzoek? Dat verschilt per soort biobank.

Nader gebruik biobank

Restmateriaal wordt gebruikt en patiënten hoeven niets extra’s te doen.
Als je in een Universitair Medisch Centrum (umc) behandeld bent, kan restmateriaal van deze behandeling gebruikt worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld is als een tumor verwijderd wordt. In een umc wordt de tumor niet zomaar weggegooid, maar veelal gebruikt voor onderzoek.

Populatiebiobank

Speciaal voor deze biobank doneren.
Bij een populatiebiobank, zoals Lifelines, worden deelnemers met enige regelmaat gevraagd een bezoek te brengen aan een betrokken arts. Tijdens dit bezoek worden er verschillende metingen verricht, een vragenlijst ingevuld over de levensstijl en de gezondheid van de deelnemer. En er wordt bijvoorbeeld bloed en urine verzameld. Voor het voorbeeld van Lifelines geldt dat 10% van de inwoners van noord Nederland mee doet en daarvoor iedere 5 jaar een bezoek aan Lifelines brengt.

Klinische biobank

Extra materiaal afstaan voor toekomstig onderzoek.
Bij een klinische biobank, zoals Parelsnoer, wordt onderzoek gedaan naar een specifieke ziekte of aandoening. Een patiënt wordt gevraagd om, meestal tijdens een behandeling, extra materiaal af te staan zodat die specifieke ziekte onderzocht kan worden.

Trial

Extra materiaal afstaan tijdens onderzoek.
Als gegevens en lichaamsmateriaal voor een trial worden verzameld, kan het voorkomen dat deze gegevens en materialen ook bruikbaar zijn voor ander onderzoek. Deelnemers zien daar extra informatie over staan in de overeenkomst die zij tekenen.

Lees meer over hoe je dan precies lichaamsmateriaal kunt doneren.

________________________

Heeft deze pagina geen antwoord gegeven op je vraag? Kijk dan ook in de woordenlijst en bij de veelgestelde vragen of je vraag toevallig al eerder gesteld is. Het is ook mogelijk om je vraag via de website aan ons te sturen.

De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg en aandacht samengesteld door experts uit verschillende disciplines. Bij het samenstellen van de informatie is gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Er is rekening gehouden met de op het moment van plaatsen geldende wet- en regelgeving en ethische kaders, en de interpretatie daarvan door de personen en/of organisaties die bijdragen aan Biobanken.nl en de ELSI Servicedesk.

Ondanks deze zorg en aandacht voor de verstrekte informatie kan deze onvolledig of niet geheel juist zijn. Daarnaast is het antwoord altijd algemeen en is meestal niet direct toepasbaar op elke unieke situatie.

Biobanken.nl, het ELSI Servicedesk Kernteam, BBMRI.nl en de organisaties die bijdragen aan de ELSI Servicedesk en biobanken.nl kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de op deze site geboden informatie en het gebruik daarvan.

Deel deze pagina…